michael van praag

Michael van Praag achter de bar

Dat de KNVB het belangrijk vindt om via voetbal miljoenen Nederlanders bij de maatschappij te betrekken is geen nieuws. De bond spant zich elke dag in, zodat iedereen meedoet en niemand langs de zijlijn komt te staan. Voetbal verbindt mensen, met hun club, stad of wijk. Maar bovenal met elkaar.

Mooi, zo’n maatschappelijk beleid. Maar KNVB-voorzitter Michael van Praag wil zelf weleens ervaren hoe het is om vrijwilliger te zijn bij een club. En horen wat er allemaal speelt bij een vereniging, de coaches en spelers. Vandaar dat hij besluit met zijn voeten in de modder te gaan staan en vrijwillig een bardienst te draaien bij V.V. De Meern.

van praag bar

Zonder vrijwilligers geen club
De bardienst start stipt om 15 uur. Michael van Praag voelt zich duidelijk meteen thuis in de voetbalkantine, zet wat glazen klaar, haalt het glas van de biertap.“Iemand iets drinken?”

“Een koffie, zwart met suiker alsjeblieft,” zegt John van Wegen, bestuurslid bij de club. “Alsjeblieft.” Van Praag zet een plastic bekertje koffie op de bar. “Leuk, om weer ’s bardienst te draaien. Vond ik ook al toen ik nog voetbalde. Hoe zit het eigenlijk met
vrijwilligers bij deze vereniging?”

Van Wegen: “Daar draaien we op. We hebben 385 vrijwilligers. Zonder hen geen club.”

Van Praag: “Ok, maar waarom steken mensen daar hun vrije tijd in?”

Van Wegen: “Ze voelen zich betrokken bij de club. Het zijn ouders van de spelers of mensen die hier zelf voetballen en gevoetbald hebben. Allemaal uit de buurt, het is een afspiegeling. Maar het belangrijkste is dat ze het gevoel hebben iets goeds te doen. Schouderklopjes zijn daarbij cruciaal. Twee keer de hand schudden vinden
onze vrijwilligers veel meer waard dan bijvoorbeeld een cadeaubon.”

De kantine begint inmiddels aardig vol te lopen met jeugdleden van de club. Trevor is daar één van. Hij bestelt een cola en gaat aan de bar zitten. Van Praag pakt een blikje uit de koelkast. “Ik hoor dat ouders zich soms niet al te netjes gedragen langs de lijn. Hoe zit dat met jouw ouders?”

Trevor: “Klopt, sommige ouders lopen te schreeuwen, dat is soms wel storend. Mijn vader is gelukkig heel geïnteresseerd in mijn voetballen, we praten thuis ook vaak over de sfeer in het team en als hij op zaterdag naar mijn wedstrijd komt kijken, blijft hij vaak langer op de club dan ik. Mijn moeder schreeuwt weleens hard langs de lijn,
maar dat is meer uit enthousiasme.”

Van Praag: “En wat kunnen we als vereniging en KNVB aan mensen die zich misdragen doen?”

Trevor: “Hier op de club zijn bijeenkomsten voor ouders over positief coachen, dat werkt volgens mij wel goed.”

Met de club de wijk in
Hidde van Boven stapt de kantine binnen en gaat naast Trevor aan de bar zitten. “Ook een cola alstublieft.” Hij is trainer bij Sparta en vrijwilliger bij “V.V. De Meern Betrokken”, het maatschappelijke onderdeel van de club opgezet met de Hogeschool Utrecht. Hidde komt net van een basisschool waar hij een voetbalclinic heeft gegeven. De Meern organiseert namelijk ook activiteiten in de wijk, op basisscholen en straattoernooien.

Van Praag: “Waarom is het belangrijk dat een voetbalclub de wijk ingaat?”

Hidde: “We proberen óók kinderen te bereiken die nog niet op een voetbalclub zitten. Soms zijn daar redenen voor, zoals te weinig geld of overgewicht. Daar kunnen we dan weer iets mee. Door naar de wijk en scholen te gaan laten we de kinderen zien dat voetbal voor iedereen is. En we brengen ze naast goede voetbaltechnieken ook sociale vaardigheden, zoals fair play, bij.”

Van Praag: “En waarom is het handig om dat tijdens voetbal te doen?”

Hidde: “Kinderen hebben plezier tijdens sporten, en dan kun je ze ook meer leren, zoals discipline, normen en waarden. En je moet natuurlijk goed op de kinderen in kunnen spelen. Ook als ze problemen hebben.”

Van Praag: “Dat is best een verantwoordelijkheid. Kan de KNVB daar nog iets in betekenen?”

Hidde: “Ik denk dat het goed is om meer trainingen daarin te geven, niet iedereen kan met bijzonder gedrag omgaan.”

Van Praag: “Daar ga ik naar kijken. In ons internationale WorldCoaches- programma trainen we de coaches niet alleen in voetbaltechnieken maar ook in het geven van lifeskills. In Nederland kunnen we op dat gebied volgens mij ook meer doen. Daar liggen kansen.”

De bardienst wordt afgelost door de volgende vrijwilliger. Van Praag stapt tevreden achter de bar vandaan. “Ik heb weer nieuwe dingen gehoord vandaag, goed om met elkaar te praten en informatie uit te wisselen over wat er speelt.”

En dat is precies waar deze tweede editie van KNVB-magazine Over de Hele voor bedoeld is: elkaar verhalen vertellen en inspireren. Verhalen over het betrekken van mensen door te voetballen. Want iedereen doet mee. Niet alleen binnen de lijnen,maar Over de Hele.