kamermaker

Een 3D-printer bouwt je eigen huis op maat

Een tuinhuis in je lievelings-kleur, een tentje voor Lowlands of een huis met zelfontworpen kamers. Een 3D-printer in Amsterdam maakt ze.

Fietsend vanaf de pont in Noord doemt op het Shellterrein een futuristisch gebouwtje op: een glinsterende, langwerpige kubus met zwarte noppen. Wat je van buiten niet ziet, is dat de miniwolkenkrabber een gigantische 3D-printer behuist. Morgen is de lancering van de KamerMaker, het eerste mobiele paviljoen dat 3D-ruimtes kan printen: ruimtes en interieurs van 2.20 bij 2.20 bij 5 meter.
De KamerMaker print objecten van gerecycled en biologisch afbreekbaar plastic, zoals op basis van maïs. In de toekomst kan hij ook met andere materialen printen. “Het is een pleidooi voor heel lokaal en ambachtelijk werken,” zegt Hedwig Heinsman van DUS Architects, waar de KamerMaker staat. Lokaal, omdat de architecten materiaal gebruiken dat in de buurt te vinden is. Ambachtelijk, omdat het apparaat unieke details aankan.

Heinsman: “Het 3D-printen van ruimtes klinkt futuristisch, maar is ook nostalgisch: we kunnen weer zonder dure mallen aandacht besteden aan individuele ontwerpen en details, net als bij de Amsterdamse School en grachtenpanden. Het is een tegengeluid tegen massaproductie. Als je een hekwerk zoekt, heb je bij de bouwmarkt keuze uit drie typen. Met een 3D-printer maak je je eigen ontwerp. Als je er over een paar jaar genoeg van hebt, smelt je hem om en print je een nieuwe.”

Dat de printer in het openbaar in Noord staat, is niet voor niets. DUS Architects werkt met een opensourcesysteem: iedereen mag meedenken hoe de printer verbeterd kan worden. Heinsman: “De meeste 3D-printtechnieken houden de techneuten achter gesloten deuren. Dat is zonde. Wij willen de technologie juist delen en nieuwe ideeën horen.”

De discussie aanzwengelen met mensen uit de buurt dus. Wat zouden die graag willen printen? En van welke materialen? “Eigenlijk is de opening morgen het begin van het vervolg.”

De KamerMaker blijft tot eind dit jaar in Noord staan, waarna hij gaat rondreizen. Heinsman wil later ook kijken wat de 3D-printer voor rampgebieden en sloppenwijken kan doen. “We zijn al in India geweest, daar zagen we veel kansen.”

Heinsmans droom is haar eigen huis 3D-printen. Dat een plastic huis niet aantrekkelijk klinkt, is achterhaald, vindt zij. “Mensen zien plastic als iets negatiefs, maar het is heel duurzaam.” Het vergaat bijvoorbeeld niet snel. Dus kan het in de bouw goed worden toegepast. De KamerMaker print dubbele wanden en gevelsystemen. “De buitenkant is van plastic, maar van binnen kun je stuken en een houten vloer leggen.”

De voorloper van De KamerMaker is de Ultimaker: een kleinere 3D-printer, die kleine objecten print. De schommeltuin van de Tolhuistuin hangt bijvoorbeeld vol met vogelhuisjes die door de Ultimaker zijn geprint. Vogels zitten er nog niet in, die houden blijkbaar niet zo van plastic behuizing en wachten toch nog even tot er met takjes of andere materialen kan worden geprint.

Beeld: DUS Architects