Amsterdam Energie

Energie van je eigen bedrijf

Groene stroom die niet helemaal groen is: dat kunnen wij beter, zeggen de drie ondernemers van Amsterdam Energie.

Hans Vermeulen en Thijs Middeldorp gingen eigenlijk bij de Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) langs om te leren van een succesvolle coöperatie.

Ze waren namelijk bezig met het opzetten van Open Coöp, een coöperatie van innovatieve bedrijfjes in de Tolhuistuin, die zich bezighouden met sociale vraagstukken in de stad.

Vermeulen: “Ze hadden een mooi verhaal over dat we, als iedereen meedoet, zelfvoorzienend kunnen worden in de stad. In de auto terug dachten Thijs en ik allebei meteen: dit moeten we in Amsterdam doen.”

Niet veel later kregen ze een telefoontje van Rolf Steenwinkel, die als voormalige stadsdeelwethouder al langer met energie en isolatie in de stad bezig was. NHEC had hem getipt over het enthousiasme van Vermeulen en Middeldorp. “Jij wilt toch een lokaal energiebedrijf in Amsterdam oprichten? Moet je eens met die jongens praten.”

En zo geschiedde. Op het voormalige bedrijfsterrein van Shell Vermeulen: “Poëtisch toch?” is het kantoor gevestigd van Amsterdams eigen energiebedrijf: Amsterdam Energie. Het idee is simpel: de coöperatie is een vereniging, iedereen die lid wordt, is daarmee mede-eigenaar van de coöperatie. Je kunt passief lid zijn, maar ook actief meebeslissen, bijvoorbeeld over waar de winst heen gaat.

Waarom zou je eigenaar willen worden van een energiebedrijf? Steenwinkel: “Omdat alles open en transparant is bij een coöperatie. Je weet waar de energie vandaan komt, namelijk van de afvalverbranding in Alkmaar, en dat hij echt groen is. En de winst gaat terug de eigen stad in.”

Bijvoorbeeld naar duurzame projecten, zoals investeringen in zonnepanelen en het zusterbedrijf Amsterdam Isoleert, dat ook door Steenwinkel is opgericht. Dat bedrijf adviseert verenigingen van eigenaren (VvE’s) over soorten isolatie, stuurt de aannemer aan en weet waar de subsidiepotjes zitten. Steenwinkel: “Bewuster energiegebruik gaat natuurlijk samen met isolatie.”

Als lid van de coöperatie kun je ook zelf duurzame projecten aandragen. Vermeulen: “We willen mensen bewuster maken. Energie is een low interest-product voor consumenten. Terwijl de hele wereld erop draait. Dan wil je toch weten hoe het precies werkt?”

De tarieven van Amsterdam Energie zijn net iets lager dan die voor grijze en groene stroom en gas van de commerciële bedrijven Nuon en Energiedirect, en ook lager dan die van de groene stroom van Greenchoice. Steenwinkel: “Wij bieden geen vage kortingsacties en het vastzetten van tarieven voor een paar jaar. Als consument ben je dan uiteindelijk toch altijd duurder uit, die bedrijven zijn niet gek. Bij ons weet je precies wat de kosten zijn, en die betaal je.” Amsterdam Energie is partner van NHEC, die een deel van het kantoorwerk op zich neemt.

Het opzetten van lokale energiebedrijven past in een landelijke trend. In totaal zijn er inmiddels zo’n vijftig. Op Texel levert Texel Energie al ongeveer een kwart van alle energie op het eiland. Het streven van de coöperatie daar is totale onafhankelijkheid.

Zo ver is het in Amsterdam nog niet. Veertig leden heeft de energiecoöperatie nu, veertig eigenaren dus. Steenwinkel: “Maar we zijn net begonnen, in het najaar hebben we een grote overstapcampagne.”

Doel is in de loop van volgend jaar minstens 2500 Amsterdammers bij elkaar te hebben. Vermeulen: “We hopen dat het zich als een olievlek over de stad verspreidt.”

Foto: Jean-Pierre Jans