Krant

Rubriek Zelfgemaakt Trouw

Voor Dagblad Trouw schrijf ik sinds april tweewekelijks de rubriek Zelfgemaakt: over mensen die van hun ambacht hun werk hebben gemaakt. Van zelfgemaakte zeep met kruiden uit eigen bos tot de lekkerste sambal naar oma’s recept. En van iemand die zijn Porsche inruilde om een vlierbessenboomgaard te beginnen tot een meisje dat van versleten werkkleding tassen maakt- ik kom de tofste dingen tegen en heb al een paar keer de neiging gehad van beroep te veranderen (maar vind schrijven toch te leuk).

lees verder...

The Iron Curtain Project

De komende jaren werk ik met mijn journalistencollectief Bureau Boven aan het Iron Curtain Project. Een multimediaal verhalenproject waarmee we onderzoeken hoe de vlag er, vijfentwintig jaar na de val van de muur, in Europa bijhangt. 

lees verder...

De angst voor de Russen is terug in Litouwen

Neringa Rekašiūtė (27) groeide op in een vrij en onafhankelijk Litouwen. Toch is ze bang voor Rusland. En zij niet alleen: om zich sterker te maken tegenover de Russen voerde Litouwen begin dit jaar de dienstplicht weer in. Misha Furman (67) snapt wel waar ze bang voor is. Hij groeide op in Litouwen tijdens de Sovjettijd. “‘De geschiedenis mág zich niet herhalen.”

lees verder...

Daily Matters

Voor het Movies that Matter Festival maak ik met mijn collega’s van journalistencollectief Bureau Boven de dagelijkse digitale festivalkrant.

lees verder...

Op zoek naar Superman

De ontroerende en humoristische roadmovie Bekas gaat over de weesbroertjes Dana en Zana die op hun ezel Michael Jackson Irak doorkruisen. Hun doel is een ontmoeting met Superman in Amerika. De film is geïnspireerd op het leven van de regisseur Karzan Kader.

lees verder...

Aan tafel met de moordenaar van je zoon

In 2002 wordt de zoon van Robi Damelin vermoord door een Palestijnse scherpschutter. Sindsdien is de Israëlische moeder op zoek naar verzoening met de moordenaar van haar kind. “Het is niet makkelijk, maar ik moet dit doen.”

lees verder...

Burger mag voor snuffelpaal spelen

Tienduizend Nederlanders gaan deze lente iSpexen: luchtvervuiling meten met hun iPhone. De burger helpt de wetenschap een handje.

lees verder...

Oud brood is brandstof voor moskee

De Koran zegt dat oud brood moet worden terug gegeven aan de aarde. Maar stadsdeel West kieperde het gewoon in de vuilniswagen. Kunstenaarscollectief PinkPony Express zet het brood nu om in energie voor de moskee.

lees verder...

Met de iPad geen boek meer nodig

De brugklassers van het Berlage Lyceum in Amsterdam krijgen als eerste het vak Nederlands op de iPad – er komt geen boek, schrift of pen meer aan te pas. ‘Heerlijk, zo weinig sjouwen.’

lees verder...

Scholengids 2013

Voor de Scholengids die ieder jaar bij Het Parool verschijnt interview ik leerlingen, ouders, conciërges, leraren en leraressen over hun school.

lees verder...