Over Mira

Ik ben Mira Zeehandelaar (1981), zelfstandig journalist, redacteur en radiomaker.

Voor de VPRO werk ik als redacteur voor Nooit Meer Slapen, het radioprogramma over kunst en cultuur (iedere werkdag om 00.00 uur op Radio 1)

Samen met vier collega’s heb ik journalistencollectief Bureau Boven opgezet. We maken (onafhankelijke) journalistieke projecten, audiotours en talkshows. Afgelopen zomer publiceerden we onze eerste multimediale longread bij uitgeverij Querido/ Fosfor.

Het grootste project waar we de komende jaren aan werken, is het Iron Curtain Project: een multimediaal verhalenproject waarin we met online verhalen en offline evenementen via persoonlijke verhalen onderzoeken hoe de vlag er 25 jaar na de val van de muur bijhangt in (Oost-)Europa. Momenteel reist ons I’m So Angry (I Made a Sign) museum door Europa.

Als schrijvend journalist publiceerde ik in kranten en bladen als Trouw, Het Parool, Wordt Vervolgd (Amnesty) en De Correspondent. Het liefst schrijf ik over maatschappelijke thema’s vanuit persoonlijke verhalen.

Radioverhalen maakte ik onder meer voor het Westerborkluisterpad (NTR), en voor het programma Radiodoc: Een Groot Liefdesverhaal (VPRO)- beiden in samenwerking met radiomaker Heleen Hummelen. Voor ontwikkelingsorganisatie Hivos schreef ik mijn eerste (non-fictie) boek, over kinderarbeid. Ook werk ik als tekstschrijver, voor onder meer Uitgeverij Dedact, KNVB en Movies that Matter.

Ik studeerde Internationale Betrekkingen (politicologie) en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ruim zeven jaar werkte ik als internationale programmacoördinator bij Movies that Matter (Amnesty International) en als producent en researcher voor diverse documentaires.

Ik werk graag en regelmatig samen met mijn collega’s van Bureau Boven: Adinda Akkermans, Emmie Kollau, Roos Menkhorst, Catrien Spijkerman, en met radiomakers Lotte van Gaalen en Heleen Hummelen.

 Foto: Anneke Hymmen